Промени в законите на южната ни съседка ощетиха хиляди българи. Защо

...
Промени в законите на южната ни съседка ощетиха хиляди българи. Защо
Коментари Харесай

Гърция попари хиляди нашенци! Драма за пенсии

Промени в законите на южната ни съседка ощетиха хиляди българи. Защо българите, работещи в Гърция повече от 20 години, не могат да вземат националната минимална пенсия, която до 2019 година им беше обезпечена, макар че са внасяли осигуровки и имат изискуемата от гръцката страна часова претовареност? 

Над 200 хиляди са българите, работещи в южната ни съседка, като множеството от тях са сезонно наети в селското стопанство и в туризма. Тези, които са трайно пребиваващи в Гърция и работят там, са към 80 хиляди души, с уточнението, че последните публични данни са от 2014 година.
-->
За множеството, взели това решение, аргументите са две - по-доброто възнаграждение и по-високата пенсия, която ще получат след 15 години стаж в Гърция. Макар и минимална, която от тази година е 411 евро, съобщава bTV.

Сметките им обаче се оказаха неверни. Конкретният случай, по който тръгнахме да разплитаме този проблем, ни показа Светла Илиева. Тя живее трайно в Гърция от 25 години. 

Почиства жилища, които се отдават чартърен на туристи. Работата е доста, по тази причина през летния сезон и оказва помощ цялото семейство. Най-редовно Светла си внася осигуровките за пенсия и здраве. С вярата, че като пристигна време да се пенсионира, ще вземе минималната национална пенсия за  Гърция:

" Промениха съглашението за пенсиониране. Това стана преди 2-3 години, не мога да кажа тъкмо. Не знам дали от гръцка, или от българска страна.

Беше при 15 години престояване в Гърция законно имаш право да вземаш тяхната минимална пенсия, а в този момент го направиха при 40 години престояване. Аз се пенсионирах и съм със 120 евро пенсия, с която не мога да си разреша да пребивавам в Гърция ". 

С 19 години стаж в България Светла Илиева надали може да чака освен това от минималната обществена пенсия  от 314 лв. и то, когато навърши 67 години. Плюс 120 евро от Гърция това прави 550 лв. за 44 години работа.

Как в действителност бяха ощетени тези десетки хиляди българи, които работят и трайно обитават в Гърция?  Оказа се, че няма смяна в изискуемия застрахователен стаж за приемане на националната минимална пенсия. Той си е 20 години, като може да бъде и 15, само че с понижен размер от 2 % за всяка недостигаща година.

За да я получи обаче непознатият жител, той би трябвало да е обитавал в Гърция 40 години. Ето това е смяната, която ощетява нашите сънародници там. Разбрахме го благодарение на посолството ни в Атина. 

Има и още нещо. След фрапантното увеличение на годините на престояване на работещите в Гърция чужденци, някои от тях са реагирали, споделя Светла Илиева:

" Политиците ни би трябвало да се погрижат за нас, емигрантите. На албанците също им покачиха годините, само че техните политици се застъпиха и в този момент им понижиха годините "

И това в действителност е било по този начин, удостоверява Емануела Симард от българското посолство в Гърция.

Но българите не са реагирали и в този момент пият горчилката в дъното на празната си чаша. Повечето са се примирили, че няма да получат обективна пенсия след толкоз години работа в Гърция. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР